Kašmír aneb hřejivý materiál, se kterým neuděláte chybu

Kašmír aneb hřejivý materiál, se kterým neuděláte chybu

Výjimečný, luxusní a příjemný na dotek. Přesně takový je kašmír, jedna z nejvzácnějších a nejcennějších přírodních textilií světa. Začali jste si i Vy pohrávat s myšlenkou, že by bylo příjemné mít ve svém šatníku alespoň pár kašmírových kousků? V tom případě neváhejte a podívejte se, v čem je kašmír tak úžasný.

Co je kašmír?

Kašmír je druh luxusní vlny, která se nezískává stříháním (jako klasická ovčí vlna), nýbrž jejím vyčesáváním. Vlna se vyčesává z plemene koz kašmírských, které jsou schopny života v podmínkách, kde teploty zpravidla přesahují až do – 40°C. I proto si můžeme být jisti tím, že je jejich vlna mnohonásobně hřejivější než vlna ovčí. Nejkvalitnější vlna se získává z podsadové srsti, která kozám roste během zimy ve slabinách. Během jara, kdy kozy srst nepotřebují, se vyčesává. Následně se z ní spřádá vlna.

Vlastnosti kašmíru a jeho kvalita

Kašmír je synonymem luxusu pro mnohé z nás. Nejkvalitnější kašmír pochází z Mongolska a oblasti kašmíru, odkud se vzal i název pro kašmír jako materiál. Oblečení z kašmíru je hřejivější než oblečení z klasické vlny, navíc jde o materiál, jenž hřeje i mokrý. Tento materiál má samočisticí vlastnosti, díky čemuž jej není třeba prát tak často jako materiály jiné. Kašmír je jemný a velmi příjemný na dotek. Svetry z kašmíru můžete nosit jak na prádle, tak i na kůži samotné. 

Jak o kašmír pečovat?

Ačkoliv je kašmír vskutku luxusním materiálem, péče o něj není nijak zvlášť složitá. Přeci jen – jedná se o druh vlny. Na jeden kousek do Vašeho šatníku je však potřeba vlna hned z několika kašmírských koz. Proto Vám přinášíme rady a tipy na to, jak se o oblečení z kašmíru postarat.

Jak na praní

Oblečení z kašmíru se pere za pomoci ručního praní ve vlažné nebo studené vodě, ta by neměla mít teplotu vyšší než 30°C. Při praní používáme speciální přípravek na praní vlny nebo jemný dětský šampon. Abyste předešli poškození kašmíru, neždímejte ho, ale přiložte na něj suchý ručník, který vodu nasaje. Oblečení můžete s ručníkem jemně promačkat. Kašmírové oděvy necháváme schnout na vodorovném povrchu, teplota by měla být pokojová, nikdy nesušíme na ramínku, v sušičce či na topení. V případě, že máte kašmírový oblek, svěřte jeho čištění raději do rukou profesionálů.

Jak na skladování

Oděvy z kašmíru skladujte na polici, jestliže se jedná o svetry, které by se jinak na ramínku vytahaly. V případě obleků můžete oděv skladovat zavěšený na ramínku, čas od času dopřejte oděvům čerstvý vzduch.

Jak na žehlení

Je Váš kašmírový oblek pomačkaný? Ve většině případů stačí kousek pověsit přes noc na ramínko, nechat na vzduchu a ráno je oděv rovný. Pokud chcete mít jistotu, můžete oděv napařit párou ze žehličky.

Jak na žmolkování

Ačkoliv na žmolkování trpí zejména oděvy z klasické ovčí vlny, i na tom nejkvalitnějším kašmíru se občas nějaké žmolky mohou objevit. Ačkoliv je to u výrobků od nás nepravděpodobné, kdyby se nějaký žmolek přeci jen objevil, stačí jej lehce vytáhnout rukou, nebo můžete použít speciální kartáček na vyčesávání.

Kašmírové oděvy z naší výroby

A protože Vám chceme nabízet jen to nejlepší, máme v nabídce hned několik stylových kousků, které jsou vyrobeny ze stoprocentního kašmíru. V případě, že máte raději směsové materiály, přijdete si taky na své, stačí si na našem e-shopu do filtru zadat vaši oblíbenou materiálovou kombinaci. Ze stoprocentního kašmíru vám můžeme nabídnout příjemné kalhoty French Blue, naši kolekci kašmírových sak, ale i stylové obleky, které už nebudete chtít nikdy sundat.

Jsme Hi-tech krejčovství

Do tradičního světa krejčoviny přicházíme s moderními technologickými postupy, které zrychlují proces navrhování. Využíváme moderní technologie vizualizace.

Casual módou žijeme

Umíme šít i volnočasové oděvy. A nebojíme se říct, že jsme v tom opravdu dobří. Oblékneme vás s grácií do divadla i do neformálního pracovního dne.

Exkluzivní materiály

Šijeme z prvotřídních přírodních materiálů celosvětových výrobců. Proto nám konfekce nemůže konkurovat.